Mi történik a pszichológusnál?

Bejelentkezést követően egy személyes találkozással veszi kezdetét a közös munka a pszichológus és a kliens között. Szerencsés esetben kölcsönös szimpátia alakul ki, amely megalapozza a későbbi sikeres együttműködést. Az első pár alkalom a kliens problémájának, aktuális élethelyzetének körüljárásáról szól. Sor kerül a korábbi megoldási kísérletek áttekintésére is, illetve annak átbeszélésére, hogy a kliens miben is szeretne segítséget kapni. Ezt követően megbeszélésre kerülnek az együttműködés keretei: az elérni kívánt cél, esetleg a várható ülésszám és a közös munka keretei. A cél megvalósulása esetén a folyamat lezárásra kerül.

Pszichoterápiát pszichoterapeuta végez, tanácsadást tanácsadó szakpszichológus. A pszichoterápia általában egy hosszabb távú folyamat, mivel mélyebb, személyiségbeli változásokat tűz ki célul. Az egyéni pszichológiai tanácsadás egy viszonylag rövid segítő kapcsolat a pszichológus és egy alapvetően egészséges személy között, ahol a fókusz inkább egy jól körülhatárolt problémán van.

A pszichiáter orvosi diplomával rendelkezik, majd a pszichiátriára szakosodik. A feladata a betegek diagnózisának felállítása és gyógyszeres kezelése.

A pszichológus bölcsészettudományi karon végzett szakember, aki több irányba is specializálódhat az egyetem elvégzése után.

Az egészségügyi szakképzést elvégzők lehetnek a klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológusok, az alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológusok és a neuropszichológiai szakpszichológusok. A klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológusok az egészségügy területén dolgoznak, diagnózist állítanak, és alap pszichoterápiát végeznek.

A szakirányú továbbképzést végzők lehetnek tanácsadó szakpszichológusok, munka és szervezet szakpszichológusok, sportpszichológusok, stb.. A tanácsadó szakpszichológusok alapvetően egészséges, de nehézségekkel küzdő kliensekkel dolgoznak, egy körülhatárolt cél érdekében.

A pszichoterapeuták szakvizsgával rendelkező orvosok (bármilyen területről) vagy klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológusok lehetnek. A pszichoterapeuták végezhetnek pszichoterápiát.