Krízisek mindannyiunkat érnek. Vannak olyan krízisek, amelyek a természetes fejlődés velejárói, ilyen például a serdülőkori krízis, amelynek során a fiatal megtalálja és kialakítja saját identitását. Ezek a krízisek elkerülhetetlenek és hozzájárulnak személyiségünk fejlődéséhez, problémamegoldó képességünk fejlődéséhez. „Ami nem öl meg, az megerősít”. Vannak olyan kríziseink is, amelyek hirtelen, mintegy sorscsapásszerűen következnek be, ide tartoznak a balesetek, egy szeretett személy elvesztése, az erőszak különböző formái, illetve akár a munkahely elvesztése is, stb. Ami közös ezekben a krízisekben, hogy az addigi egyensúly felborul, ami korábban működött, az most nem működik. A biztonságérzet megrendül. A krízis szó válságot, fordulatot jelent. Ez magában rejti a krízis korábbi kereteket lebontó válságot, de a változás leehetőségét is.
A krízisintervenció módszerében a pszichológus segíti a klienst a változási folyamatban, biztonságot ad, hogy tudjon dolgozni a félelmeivel, nehézségeivel. Segít, hogy oldódjon az a beszűkült állapot, ami a krízis velejárója. Támogatja a személyt abban, hogy újra egyensúlyi állapotba kerülhessen, hogy megtalálja saját megoldását.

Az 1997. évi CLIV. törvény (egészségügyi törvény) értelmében Magyarországon pszichiátriai diagnózis felállítására klinikai szakpszichológus, valamint szakorvos jogosult, pszichoterápia végzésére pedig kizáró200lag pszichoterápiás szakvizsgával rendelkező szakpszichológusok és szakorvosok. Az általam végzett tevékenység nem minősül pszichoterápiának, célom az egészséges, de nehézségekkel, elakadásokkal küzdő személyek támogatása, lelki egészségének megőrzése, jóllétének fejlesztése, illetve életminőségének javítása.
Krízishelyzetben, a nap 24 órájában ingyenesen hívható telefonszám: 116-123 (Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ)