Klienseimmel célokban és megoldásokban gondolkozunk. A megoldásfókuszú szemléletben az erőforrások feltárásával, erősítésével, a működő megküzdési módok, viselkedések támogatásával lehet elérni a kívánt változást. Ehhez az szükséges, hogy a tanácsadáson résztvevők a segítő támogatása mellett elkezdjenek másképpen gondolkodni a nehézségeikről, és közösen új, kreatív megoldásokat találjanak.
"A problémáról való beszélgetés problémákat szül, a megoldásról való beszélgetés megoldásokat hoz." (Steve de Shazer) A kívánt cél eléréséhez tehát a figyelmet a problémákról a megoldásokra kell irányítani. A probléma megoldásán való tudatos gondolkodás helyett, a tanácsadás során a kliens gondolataiban megjeleníti saját megváltozott viselkedését, illetve a hozzátartozóknak, rokonoknak, barátoknak, kívülállóknak, a változásra adott reakcióját. A kívánt jövőkép víziója hozzájárul a probléma csökkenéséhez.
A közös munka során igyekszem segíteni klienseimet abban, hogy a már elért eredményeiket is meglássák. A megoldásfókuszú szemléletben a múlt helyett a jövőn van a hangsúly, az elérni kívánt célokon, vágyakon illetve a hozzájuk vezető lépcsőfokokon.