A pár- és családterápia fókuszában az egyén helyett a pár és/vagy család és azok alrendszerei, a személy fontos családi kapcsolatai állnak.

Számos családterápiás iskola született az idők során, amelyek különböző szemlélettel dolgoznak. Azonban vannak olyan általános jellemzők, amelyre minden irányzat épít. Ilyen a rendszerszemlélet, a családi életciklusokban való gondolkozás, ezen kívül a kommunikációs és viselkedéses minták szerepének hangsúlyozása.

A rendszerszemléletű megközelítés, úgy tekint a családokra, mint olyan rendszerekre, amelyeknek saját szabályai, működésmódja van. A család tagjai kölcsönösen függnek egymástól, viselkedésük, cselekedeteik hatással vannak egymásra, a család össze tagjára. Ebben a rendszerben egy tagot érintő változás hat mindenki másra is. A pár- és családterápia a megjelenő problémákat, nehézségeket a rendszerben értelmezi, keresi az összefüggéseket és változást a működésbeli sajátosságok kiigazításával igyekszik elérni. Tehát a problémák keletkezésének helye és a megoldások színtere egyaránt a család.

A pár és családterápiás irányzat szerint nemcsak az egyén fejlődik, változik, hanem a párkapcsolat, család is különböző fejlődési szakaszokon megy át (pl.: párkapcsolat kezdete, párból családdá válás, a gyermekek kirepülése a családi fészekből, stb.). Ezekben a fejlődési szakaszokban szükség lehet segítségre, hiszen sokszor nem könnyű ezekhez a változásokhoz alkalmazkodni.

A pár- és családterápia a párkapcsolatban, a családi életben megjelenő nehézségekben, életciklus váltásokban segít az összes érintett családtag jelenlétében. Egy ülés hossza általában 90 perc és kétheti/havi rendszerességgel zajlik.

Miért/mikor érdemes pár- és családterápiát igénybe venni?

  • ha elhúzódó konfliktusok, állandó félreértések, viták vannak az egyes családtagok között (pl. sarkalatos kérdésekben eltérő vélemények: gyermeknevelés, probléma a nagyszülőkkel)
  • amikor már éppen megoldódni látszanak a problémák, valamelyik családtagnál újabb nehézség jelentkezik
  • kommunikációs problémák esetén (pl. nehéz megérteni a másikat, gondot okoz a közös döntések meghozatala)
  • gyermekvállalási nehézségek esetén
  • féltékenység, bizalmi kérdések esetén
  • szexuális élet problémáikor
  • olyan nehézségek megjelenésekor, amik hatnak a pár másik tagjára/család többi tagjára is

(Bővebben: http://www.csaladterapia.hu/)